Welkom op de homepage van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen! DG Het Noorden is een van de oudste damclubs uit Nederland. Het werd in 1905 in een kroeg opgericht en is een actieve club. Zo werd in 2001 het NK Vrouwen georganiseerd en in 2002 waren we zeer actief bij het NK welpen en pupillen. Jaarlijks organiseren we het Mello Koolman toernooi met deelname uit het hele land. Op 6, 7 en 8 mei 2004 organiseerden we het NK pupillen. In 2005 vierde de club haar 100-jarig jubileum. In dit kader werden o.a. een Internationaal Jeugdtoernooi en het Kroda NK dammen 2005 georganiseerd. Een ander mooi toernooi was het NK aspiranten en junioren meisjes in 2015.

Voor contactgegevens, klik op de button Info.

We houden de onderlinge competitie op dinsdagavond in het Jannes v/d Wal Denksportcentrum. Je bent welkom om eens langs te komen!

Eindstand Mello Koolman 2017


Het Noorden 2 voor de eerste wedstrijd tegen Heerenveen 3
Nieuws
29-11-2016  Wat een teleurstelling. Het eerste heeft met 9-11 verloren van DUO. Dat vraagt om strenge woorden na afloop. Helemaal uit Laos komt een venijnig verslag van Michiel Kroesbergen. Lees het hier.
02-11-2016  Opnieuw is een massakamp Groningen - Fryslân gespeeld. Deze keer helaas een nederlaag. Ons eerste speelde 10-10 tegen DC Fryslân. Geen gemakkelijke tegenstander natuurlijk, maar wel het eerste puntverlies. Dat je niet hoeft te dammen om een verslag te schrijven, laat Sjoukje Polet zien. Lees hier haar verslag van deze wedstrijd. Ons tweede verloor met 8-12 van DC Fryslân 2. Is dat een schande? Zeker niet, want onze jeugdspelers lieten weer van zich horen. Suzanne won in de aanval, Sander had een mooie remise, Max speelde een geweldige flankaanval maar vergaloppeerde zich en debutant Sil Bols was dichtbij winst.
23-10-2016  Gisteren werd de zevende ronde van de nationale competitie gespeeld, althans voor ons eerste. De verplaatste wedstrijd tegen WSDV2 werd met 8-12 gewonnen. Hoe dat ging?  Nick beschrijft het hilarisch.
17-10-2016  Opnieuw een overwinning van het eerste tiental, met 8-12. Ditmaal was Huizum het slachtoffer. Ging het gemakkelijk? Dat zeker niet. Lees het terug in het verslag van René.
03-10-2016  Het eerste team heeft overtuigend en enigszins geflatteerd gewonnen van Witte van Moort 2. Lees hier het verslag van Martijn. Het tweede had het zwaar tegen het sterke BEGB en verloor met 8-12. Het verslag van Henk volgt later.
18-09-2016  Eerste en Tweede winnen
Het tweede tiental heeft een daverende 18-2 overwinning geboekt op Heerenveen. . Lees hier het uitgebreide verslag van Henk
Het eerste het het knap lastig tegen DIOS. Het kwam op achterstand, maar wist dit uiteindelijk nog om te buiten in een 11-9 overwinning. De overwinning was op zich verdiend, maar het had ook zomaar andersom kunnen zijn.
01-08-2016  Mello Koolman inschrijving geopend
De inschrijving voor het Mello Koolman toernooi is weer geopend.
Inschrijven kan hier
Overzicht Deelnemers
10-07-2016  Huldiging Stadhuis
Het bekerteam dat op 18 juni de KDNB-beker won, zal op dinsdag 12 juli om 19:00 uur gehuldigd worden op het Stadhuis. Wethouder Paul de Rook zal ons dan in het zonnetje zetten. Leden van Het Noorden en dammers uit Groningen zijn van harte welkom! Geweldig dat de gemeente Groningen hiervoor tijd vrij maakt!
01-02-2016  Een keer 11-9 winst en een keer 9-11 verlies. Dat waren de wedstrijden van afgelopen zaterdag. Het eerste boekte een knappe zege op het taaie Harderwijk. Dat was ook nodig om nog in de race te blijven. Met de nodige veerkracht werden drie nederlagen gecompenseerd door vier winstpartijen. Lees hier het verslag van Nick. Het tweede speelde met erg veel jeugd erg sterk tegen de koploper Provinciaal Gronings Tiental. De jeugd scoorde veel punten, de oudjes lieten het net liggen. Kan gebeuren natuurlijk, maar het was wel een mooie en leerzame middag. Danny schreef het verslag en tevens nog het verslag van de wedstrijd tegen Warffum. Lees het hier.
18-01-2016  Het eerste heeft verloren van Dammers Uit Oost. Er ging het nodige mis en dan verlies je. Erg teleurstellend uiteraard. Lees het verslag van Paul. Het tweede heeft een mooi gelijkspel gespeeld tegen Warffum. Van de maar liefst zes jeugdspelers die meededen, wisten Floris en Suzanne hun partij te winnen. Hartstikke mooi. Marinus liet in een wildwestpartij Nico Werkman glippen, anders was het nog mooier geweest.
05-01-2016  Tweede speelt gelijk tegen Roden/Leek 2
Het tweede heeft weer een punt gepakt door Roden/Leek 2 op 10-10 te houden. Na een 1-7 achterstand was dat een knappe prestatie te noemen. Lees hier het verslag.
05-01-2016  Topper tegen Hoogeveen eindigt in een gelijkspel
De krachtmeting tussen Het Noorden en Hoogeveen eindigde onbeslist. Tegen twee winstpartijen van Martijn en Michiel stonden evenveel verliespartijen. Jan en Gedion verloren. Er valt natuurlijk heel veel over te zeggen over de partijen. Zo waren de nederlagen natuurlijk niet nodig, maar hetzelfde geldt voor de winstpartijen. Al met al was de 10-10 een terechte uitslag.
13-12-2015  Tweede speelt goed, maar verliest nipt van Heerenveen 2
Het tweede heeft een goede wedstrijd gespeeld tegen Heerenveen 2. Met een beetje mazzel zou het zelfs 10-10 zijn geworden. Nu werd het uiteindelijk 11-9 voor de Friezen. Lees hier het verslag.
05-12-2015  Stand onderlinge
Na de ongelukkige computercrash, zonder backup van de partijen, hebben we eindelijk weer een ranglijst. De gespeelde partijen zijn zo goed als mogelijk achterhaald met behulp van de partijenboekjes. Deze zijn door Danny weer ingevoerd en zo hebben we weer een ranglijst. Het kan natuurlijk zo zijn, dat er nog partijen ontbreken. Controleer het dus even voor ons! Bob heeft inmiddels weer een notebook geritseld, zodat we weer gebruik kunnen maken van ons eigen indeelprogramma.
Op dit moment gaan Roel en Wouter S. aan de leiding, maar zij hebben nog niet zoveel partijen gespeeld. Wouter W. en Martin doen het wat dat betreft een stuk beter. Zie hier de nieuwe Ranglijst
03-12-2015  Training 1 december
Afgelopen dinsdag gaf Nick een leuke training, gemaakt door Michiel. De training is nu ook online te bekijken. Er is helaas geen biertje meer te verdienen en de antwoorden staan er bij, maar de fragmenten zijn zeer interessant! Vooral het grappige offer in de partij van Gedion of de gemiste combi van Johan. De training is HIER te vinden.
30-11-2015  Eerste wint overtuigend van gehavend Heerenveen. Tweede verrast het derde van Heerenveen
Tegen 8 Heerenveeners werd het nooit een echte wedstrijd. Al deed Nick nog wel een poging, door pardoes een schijf weg te geven. Ook Johan maakte er een mooi circus van, maar hij kwam niet echt in gevaar. De teller bleef uiteindelijk steken bij 14 bordpunten.
Het tweede, dat deze keer uitkwam met zes jeugspelers, won verrassend met 12-8 van Heerenveen 3. Deze keer trok de jeugd de kar. Ze haalden 8 punten binnen, waar de "oudjes" nog vier aan toevoegden. Natuurlijk viel er van alles over te zeggen, maar dat doet niets af aan deze mooie overwinning!
04-11-2015  Eerst wint, tweede maakt opnieuw indruk Het eerste tiental heeft een nipte overwinning geboekt op Nijverdal: 9-11. Vorig jaar werd nog met 11-9 verloren. We zijn dus nog steeds zonder puntverlies! Lees het verslag van Jan, met van elke partij een leuk fragment. Het tweede verloor met 12-8 van BEGB uit Cornjum. Geen ramp, want er werden weer fraaie partijen gespeeld door het jonge team. Bekijk bijvoorbeeld de combinatie die Elisabeth Kramer uithaalde. Zie toernooibase.
18-10-2015  Tweede verliest nipt van TTS
Het tweede heeft een kleine nederlaag geleden tegen TTS. De nederlaag was wel terecht, maar er waren ook zeker kansen. Lees hier het verslag. Na afloop werd er nog gezellig met zijn allen gegeten. Flip, Marieke en Petra hadden een mooie maaltijd verzorgd, waarvoor dank!
18-10-2015  Eerste wint van DC Fryslan
Het eerste heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op naaste concurrent DC Fryslan. Het had ook zomaar andersom kunnen zijn, want er gebeurden rare dingen. Martin had alle moeite met Bastiaan Hollander, maar die trapte nog in een forcing. Michiel deed het niet helemaal goed in het eindspel, maar Gerlof gaf remise in een kansrijke stand. Albertus speelde sterk en stond misschien wel gewonnen. Hij verloor echter nog met een klein trucje. Danny had ook niet te klagen, dat Teake Kooistra moest winnen. Na vele gemiste remises was het toch nog raak. Martijn had al snel gewonnen met een leuke Coupe Philippe. Nick had al snel groot voordeel en zette dat om in winst. Paul werd het slachtoffer van een geniepige damgever. Bert en Jan speelden degelijke remises. Henk heeft misschien ergens verloren gestaan, maar sleepte desondanks een belangrijk punt binnen. Na drie ronden staan we nog steeds aan kop, samen met Hoogeveen. Lees hier het verslag
04-10-2015  Eerste boekt een ruime overwinning op Drachten
De wedstrijd tegen Drachten is in een 15-5 overwinning geeindigd. De partijen staan inmiddels op toernooibase. Door deze overwinning staan we aan kop, samen met Hoogeveen en DC Fryslan. Lees hier het verslag van de wedstrijd . In de volgende ronde staat de topper tegen Fryslan op het programma.
04-10-2015  Tweede boekt een geweldige overwinning tegen SDC: 12-8!
Het tweede heeft een mooie overwinning geboekt tegen 9 man van Sneek. De partijen waren leuk en onderhoudend. Lees hier de highligths van de wedstrijd
20-09-2015  Tweede dicht bij stunt tegen Winschoten
Met maar liefst zes jeugdspelers in de basis trad het tweede aan tegen Winschoten. De tegenstander kwam op in de sterkst mogelijke opstelling. Dat het uiteindelijk 8-12 werd, daar mochten de Winschoters hun handen bij dichtknijpen. Danny maakte een technisch verslag
20-09-2015  Eerste boekt verpletterende 18-2 overwinning op Hijken 2
In een wedstrijd waar alles meezat, boekte het eerste een uitzonderlijke 18-2 overwinning. Er viel geen enkele remise. Michiel was er snel bij en schreef een verslag over dit spektakel:
06-09-2015  Maikel Palmans wint Mello
Een sterk optreden van Maikel Palmans werd beloond met de toernooiwinst. Maikel bleef Wouter Wolff 1 punt voor en Leopold Sekongo 2 punten. De eindstand, inclusief de ratinggroepen, staat op Toernooibase
31-08-2015  Onderlinge
De onderlinge start weer op dinsdag 8 september
14-07-2015  Nieuwe website
Onze website ziet er een beetje oubollig uit. Maar goed nieuws. Er wordt gewerkt aan een volledig nieuwe website. Het is allemaal vrijwilligers werk, dus nog even geduld.
14-07-2015  NK Aspiranten en Junioren Meisjes in Groningen
Op dit moment wordt in het Kostverloren Kwartier het NK Aspiranten gespeeld. A.s. donderdag beginnen de junioren meisjes. De partijen zijn live te volgen op internet, maar het is natuurlijk veel leuker om langs te komen. Alle informatie staat op: NK Aspiranten
02-06-2015  Roel grijpt net naast de titel in Salou
Bij het toernooi van Salou heeft Roel de toernooiwinst aan zich voorbij moeten laten gaan. Jan Groenendijk scoorde evenveel punten, maar zijn tegenstander rating was nipt hoger. Altijd zuur, want dat wordt natuurlijk veroorzaakt door de hogere rating van Roel. Wouter Wolff had een verrassend sterk optreden. Hij versloeg twee GMIs: Alexander Presman en oud-Wereldkampioen Gantwarg. In de laatste ronde speelde hij met enig fortuin ook nog eens remise tegen Roel. In de eindstand bezette hij de 5e plaats. Wouter Sipma had de hoogste tegenstanders rating van iedereen, maar had net een puntje te weinig. Hij eindigde als zesde. Johan Zijlstra deed het prima en scoorde zijn gemiddelde.
06-04-2015  DamData
De PPK Regulier gaat weer van start. Opgave kan tm 28 april bij Alex van Prinsenbeek (sportlex apestaartje planet.nl
De Groninger damdag is op zaterdag 25 april in Oude Pekela. Opgave bij Be Brakels(bebrakels apestaartje hotmail.nl) of Herman mulder (hkm.mulder apestaartje gmail.com)
Zaterdag 9 mei PPK Sneldammen in Winschoten
16-03-2015  Programma rest van het seizoen
Maart
17 Onderlinge
24 Rapid
31 Onderlinge
April
7 Onderlinge
14 training
21 Onderlinge
28 Onderlinge
Mei
5 GEEN CLUBAVOND: DSC DICHT
12 training
19 Rapid
26 Onderlinge
Juni
2 Onderlinge
9 training
16 Onderlinge
23 Sneldamkampioenschap
30 ALV