Het Noorden alweer op dreef
Tweede ronde NC, Drachten – Het Noorden 5-15

Door: Martijn de Jong
Na de uitstekende eerste ronde is het belangrijk de concentratie vast te houden. In en tegen Drachten lukte dat prima. Ondanks dat Jan en Paul niet fit waren, boekte we een prima en verdiende overwinning:  5 winstpartijen en 5 remises

 
De loting leek niet enorm gunstig. Onze sterkste spelers Martin, Michiel en Nick kregen niet de sterkste tegenstanders. Wat betekende dat anderen het lastiger konden krijgen, want je moet Drachten zeker niet onderschatten. Het bleek mee te vallen. Johan moest de hele partij verdedigen tegen Wopke de Vries, die prima op het centrum speelde. Maar weinigen zo taai en gehaaid als Johan: 1-1. Martijn, die genoeg loempia’s had gegeten en er weer zin in had, creëerde wat chaos doordat Sipke Doller wat onvoorzichtig probeerde te ruilen. Na nog een foutje van Sipke leverde dat schijfwinst op en Martijn won gedecideerd: 1-3. Martin was inmiddels de stand van Jeroen Cremers aan het opblazen. Al hielp Jeroen een handje mee door in een kvo te gaan staan: 1-5. Michiel volgde snel daarna. Ondanks het ratingverschil van bijna 700 moest hij er even goed voor gaan zitten. Michiels aanval sloeg uiteindelijk probleemloos door en tussendoor wist hij alle zetjes te ontwijken: 1-7. De partij tussen Paul en Iskander Al Sarayfi (door sommigen van ons Riskanter genoemd, vermoedelijk vanwege zijn spel) was gemiddeld genomen in evenwicht. Aan het eind was Paul niet helemaal scherp, maar hij kon een punt veilig stellen. Dat krijg je, met twee kleine kinderen?? 2-8.
 

Henk ging weer helemaal los. Met een wat logge maar ook prachtige aanval dwong hij Jan Hoogterp een interessante omsingeling af.  Je zou denken dat Jan de voorpost van Henk zou pakken, maar dat bleek te lastig. Mogelijk had er meer ingezeten voor Henk, maar hij liet het remise lopen: 3-9. De partij tussen Albertus en Henk Jonker was grotendeels in evenwicht. De halve hekstelling van Henk leverde misschien wel een winnende stand op, maar het werd remise: 4-10. De koek was nog niet op. Want Jan, die ondanks zijn mooie spel weinig leek te bereiken tegen de altijd vriendelijke Richard Koot, schroefde ineens de duimschroeven aan. Go Jan! Toegegeven, Richard werkte wat mee, maar Jan zette zijn tegenstander fraai vast: 4-12. En dan Nick. Na de loting leek het krachtsverschil zo groot, dat het bijna overkill was. Maar zoals ik zei, je moet Drachten niet onderschatten. Eake Roosma hield tot bijna het eind stand. Ook al zei hij na bijna elke zet ‘Ik weet het ook niet, ik doe maar wat!”. Daarmee leidt je Nick niet om de tuin. En altijd doorgaan is het devies. Dus in een 4 om 3 eindspel ging Eake alsnog de mist in en mocht Nick zijn handen dichtknijpen met twee punten: 4-14. En dan Bert. Met een randschijf op 36 was Bert in zijn nopjes, maar ook de sterke Gabriël Heerema houdt van dergelijk spel. Het evenwicht werd niet echt verstoord, al had Gabriël wel steeds het initiatief. Met een solide remise van Bert kwam de wedstrijd ten einde: 5-15. Een overwinning om trots op te zijn. En om als leerervaring mee te nemen naar de volgende wedstrijden, want er komen nog de nodige uitdagingen aan.

 

Wil je weten hoe Drachten de wedstrijd heeft ervaren? Kijk dan hier: http://www.damclubdrachten.nl/