Slag 1
Derde ronde NC, Het Noorden - DC Fryslân 12-8

Door: Nick Hoving
De eerste échte test is tot een goed einde gebracht. Medekoploper en directe concurrent ‘Damcombinatie Fryslân’ werd op een nederlaag getrakteerd: 12-8! Een dik verdiende overwinning.
 
De in grote vorm stekende Martijn deelde de eerste tik uit. Sjoerd Huitema was op zijn gemakje aan het opbouwen en had geen enkel vermoeden dat Martijn snode plannen had. 17…02-07! was een zeer slimme zet, die niet als zodanig werd getaxeerd door Huitema. Martijn kwam daardoor snel een schijf voor. Op basis van de paring Nick - Piet Leijenaar werden natuurlijk 2 punten voor Het Noorden verwacht. Na een hekstelling met 0 schijven op de middellijn die zelfs Vincent Bijlo aan had zien komen, was het snel een gelopen wedstrijd. Ik ging na een uurtje of twee maar eens een rondje langs de velden maken en zag dat alle teamleden prima standen op het bord hadden gecreëerd….behalve één. Wat gebeurde er in hemelsnaam op het bord van Michiel Kroesheuvels - Gerlof Kolk? 29…23-29 bleek in de analyse verplicht, maar zorgde voor een curieuze variant. Michiel durfde niet normaal door te spelen en nam een combinatie naar dam, omdat hij dacht hier misschien nog kansen te krijgen. Interessant….ik ging weer op mijn plek zitten.
 

BAM BAM BAM! Hans Zonderplan sloeg het bord bijna doormidden! Paul had naar mijn mening het hele middenspel prima gestaan met Podkowakansen inclusief Nick-schijf op 45. Waar ik dacht dat we 4-0 voor zouden komen kwamen we dus onverwacht 0-2 achter. Geen man overboord natuurlijk, want Piet Leijenaar moest even later capituleren en ook Sjoerd Huitema moest zich gewonnen geven tegen Martijn: 4-2. Michiel was inmiddels in een slecht eindspel terechtgekomen. Maar Michiel Kroesheuvels zou Michiel Kroesheuvels niet zijn als hij zich hier in tijdnood niet mee zou redden: 1-1. Gerlof had geen zin in 2 punten(!?) en gaf remise in gewonnen stand: 5-3. Martin speelde een vrij rustige klassieke partij tegen Bastiaan Hollander…tenminste, dat dacht Bastiaan waarschijnlijk. Martin liet zijn tanden zien met 30…23-29! 32…24-29! Geen winnend voordeel, maar wel de mentale overhand. Hollander blunderde opzichtig en het gat was geslagen: 7-3! Paul was weer helemaal in zijn nopjes en Martin kreeg zijn verdiende knuffel. Dit kon toch niet meer fout gaan?

 

Jan en Bert, ervaren rotten, weten hoe je een overwinning over de streep moet trekken. Gewoon remise hakken als je team voorstaat! Jan deed dit met een heerlijke gortdroge remise tegen Willem Leijenaar. Dit soort remises zijn verschrikkelijk…als je niet ruim voorstaat: 8-4. Toen de loting Bert -Tjalling bekend werd, was iedereen waarschijnlijk wel tevreden. Bert verliest nooit van sterke spelers, dat kan Gabriël Heerema beamen. Gewoon rustig schuiven en geen nadeeltjes accepteren. Sterker nog: gewoon 05…16-21 spelen! Tjalling geeft op toernooibase eerlijk toe dat hij hierna geen motivatie meer had om te winnen. Dat was fijn, want dat speelde ons in de kaart: 9-5 en de zege was zo goed als binnen.

 

Nog 2 punten hadden we nodig en Albertus, Danny en Henk waren nog bezig. Albertus had een remisestand, Danny stond zo goed als gewonnen en Henk zou toch ook wel remise maken? Opeens klonk een diepe zucht. Albertus had geen 52…01-07 53. 18x09 07-12 gespeeld, maar 52. 13-19 en later zijn dam af laten vangen: 9-7. Zou het dan toch nog spannend worden? Het antwoord is nee. Danny strafte de gedurfde aanval op 28 van Kooistra genadeloos af! Ook al had Kooistra nog twee keer een uitweg. Het eindspel werd keurig naar winst gespeeld…hoewel, je zou het ook gemeen langzaam noemen als je bedenkt dat  68. 29-01?? En 70. 23-01?? enorme blunders zijn die direct kunnen worden afgestraft door de witte dam te verplaatsen naar veld 27, 32, 38, 43 of 49 met altijd vang! Natuurlijk wint rustig spelen met de witte schijf ook. Kooistra had geen zin meer in een tergende marteling: 11-7 en de overwinning was binnen! Henk had ondertussen moeten verliezen, maar de motivatie van Sytsma was logischerwijs weggeëbd. Henk haalde keurig de remise binnen en de overwinning was een feit: 12-8!! Na afloop werd nog heerlijk nagetafeld met pasta en salade. Dat smaakt toch extra lekker na een overwinning! We hebben nu, op Hoogeveen na, de concurrentie afgeschud. Normaal gesproken volgt op 2 januari de onderlinge strijd die gaat beslissen welke ploeg zal promoveren naar de Ereklasse!