Het Noorden on Tour

Door: René Wijpkema

Afgelopen zaterdag was het weer raak. Het Noorden 1 en 2 mochten zwaar bewapend aantreden tegen Huizum 1 en 2. Huizum 1 het team dat momenteel in vorm is en samen met ons op plek 1 staat!
Waar we deze zaterdag Jan van Meggelen moesten missen konden we rekenen op onze vervanger Albertus. Helaas heeft hij het nog niet geheel getroffen met de wedstrijden want deze week moest hij de Sterkste man van Nederland de hand schudden.
Gelukkig konden we deze keer ook weer vertrouwen op onze topscoorder Martin Dolfing. Hij speelde een top partij tegen Piet Bouma welke al geheel is door geanalyseerd op toernooibase met extra varianten toegevoegd door Martin zelf. Hierin laat hij erg mooi zien hoe hij gebruik maakt van de niet ontwikkelde korte vleugel en deze uiteindelijk weet op te sluiten.

 

Als tweede was onze Michiel klaar met een mooie remise tegen de sterkste dammer van Huizum Rein van der Pal. Michiel liet in de partij zien dat je ook zonder basisschijven kunt. Zie diagram:


Als derde was Nick Hoving klaar met een mooie partij tegen Marten Martens. Welke het erg lang vol hield tegen Nick. Hieronder de stand waar Martens nog kans had op een mogelijk puntje:

Na 31. 49-43 en niet 28-22 zijn de kansen voor wit veel beter, maar blijft de druk op de witstand groot. Een mogelijke variant hier is: 31. 49-43 17-22 33. 33-28 8-12 34. 39-34 24-29 36.43-39 waar alle zwarte schijven ontwikkeld kunnen worden en wit met de achter gebleven schijf op 36 blijft zitten.

 

Als 4de mocht René Wijpkema de punten in ontvangst nemen van Jan Bosselaar. Jan had twee week geleden al bewezen goede diensten te kunnen leveren voor zijn team en dat deed hij ook bijna deze week. Met erg terughoudend en voorzichtig spel wist hij bijna de remise te behouden. Hieronder de stand waar de remise nog in zicht is voor wit:

Wit heeft in bovenstaande stand 40-34 gespeeld. Vanuit deze stand is het op alle fronten verloren. Wanneer 40-34 niet gespeeld wordt maar 42-37 wordt zwart verplicht te ruilen en breekt het de stand af. Hier is het dan ook direct remise.
De tussenstand 7-1 doet niet vermoeden hoe zwaar we het hadden op alle borden, want Huizum had ons bijna in elke pot in de houdgreep.

Als 5de en zesde waren Gedion en Martijn klaar met de partij. Beide spelers stonden er erg slecht voor. Waar Gedion al naar 4 zetten een steen achter kwam door de variant hieronder:

Zwart aan zet
 

En Martijn positioneel wat minder kwam te staan. Maar Jan Adema vergat de belangrijkste regel in dammen: “Achter kruipen is gevaarlijk!!” Zie de misstap van Jan in onderstaande variant:
Wit speelt 22-18
Het meest logische plan 49. 34-29 24-30 50. 37-32 30-35 loopt uiteindelijk naar remise.

De tussenstand zag er veel belovend uit nog 2 puntjes en we hadden de winst in handen, maar waar moesten deze punten vandaan komen? Albertus en Paul stonden namelijk erg moeilijk en verloren uiteindelijk ook beide. Alle hoop was nu op Danny Staal en Bert de Jong gevestigd, waar het al duidelijk was dat Danny minimaal remise ging spelen.
 

Danny speelde uiteindelijk remise tegen Bart Visser welke hier goed mee weg kwam. Bij het naspelen kwam ik nog wel in een leuke variant tegen:
Danny speelt zelf 45. 42-37 maar 42-38 brengt een interessanter scenario met zich mee. 20-25 46. 38-33 12-17 47. 23x21 14-19 48. 24-20 25x14 met winst voor wit.
Bert mag als man van de wedstrijd bekroond worden, want met zijn winst zorgde hij voor het belangrijke elfde punt. In het middenspel had Sietse Nagel nog een paar goede mogelijkheden om beter te komen staan, maar dit paste hij niet toe. Hierdoor wist Bert steeds meer positioneel voordeel te verschaffen. Waaruit de volgende stand tevoorschijn kwam.

Wit is hier aan zet maar wanneer 6 al op 11 zou staan is de 3 maal oppositie natuurlijk een fijne afmaker.

Al met al was het weer een spannende zaterdag en mogen we met Het Noorden nog steeds de eerste plek behouden. Voor de aankomende twee zaterdagen staan er twee wedstrijden op het programma. Eerst spelen we tegen het tweede team van wageningen en de week erop mogen we aantreden tegen Damcombinatie Friesland. Beide teams kunnen voor verrassingen zorgen dus laten we hopen dat we on Tour blijven.