Het Noorden - DC Fryslân 10-10

Door: Sjoukje Polet

Met de “Wageningse Wildzwijnenjacht” nog op ieders netvlies, zetten wij het jachtseizoen voort op eigen terrein. Het was een zonnige zaterdag in Groningen. Van alle kanten kwamen de dammers aangefietst. Sjoukje bracht een boek mee. In het denksportcentrum de geur van overwinning. Dat kon ook de groentesoep zijn. Het Noorden was klaar voor wederom een triomf.
Aan teamcaptain Nick de eer om het team op scherp te zetten. Tegen Fryslân hoort
 - natuurlijk! - onze eigen oprjochte Fries te spelen op bord één. Achteraf bleek voor Martijn helaas dat de eersten toch echt de laatsten zullen zijn.

 

Henk - Leijenaar (2-0)
Henk verdedigde zijn bord met verve tot het moment dat tegenstander Piet het niet langer kon “leijen”. Een cruciale fout in de 41e zet leverde de eerste winst van de dag op.

René - Kooistra (1-1)
Taeke Kooistra kenmerkt zich door zijn snelle spel en bier-drinken als een heuse damtijger. Een waardige tegenstander voor onze René dus! Taeke koos voor een nogal opvallende afwikkeling uit Roozenburg. René verkeerde lang in dubio, achteraf verzuchtend dat hij dan te moeilijk denkt. Zijn (ogenschijnlijk?) weldoordachte aanval van rechts leverde uiteindelijk remise op. Niet denken maar doen, René!

Nick - Kolk (1-1)
Met slechts één punt verschil in rating zijn beide mannen op papier aan elkaar gewaagd, wat ook tot uiting kwam in een gelijkwaardig spel. Een terechte uitslag! Hoewel… weet iemand eigenlijk welke Nick nu precies dam-Nick is?

Michiel - Oegema (2-0)
Michiel, de man van de klassiekers! (?) Oegema eindigde echter met een nadelige stand in zijn eigen klassieke opstelling, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Michiel liet zich de overwinning goed smaken, door na afloop van deze partij als een malle 2 gehaktballen naar binnen te slingeren.

 

Martin - Zondervan (2-0)
Als in Wageningen het jachtseizoen formeel geopend werd, mag Martin zich toch de jager van Groningen noemen. Trefzeker speelde hij naar winst. Alle pogingen om tot remise te komen ten spijt: Zondervan eindigde Zonderpunten.

Bert - Edelenbos (0-2)
Edelenbos, dat is een naam waar je bij zo’n jachtthema het nodige van mag verwachten! Helaas leidde dit tot verlies voor Bert.

Gedion - De Vries (0-2)
Gedion was eenzelfde lot beschoren. Een goede opening, maar wat gebeurde er daarna?! Een positionele blunder leidde tot verlies. Gedion, letterlijk goedgemutst als altijd, verliet daarna al snel het denksportcentrum.

Danny - Hollander (1-1)
Zouden de geruststellende woorden van teamcaptain Nick het verschil hebben gemaakt? Of was het juist zijn keiharde conclusie dat Danny “niet al te best speelde”? In elk geval volhardde Danny in een spannende partij, die hij knap verdedigde tot remise-eindstand.

 

Jan - Huitema (1-1)
Genoeg over Jan en kinderen, men zou er nog iets van denken. Jan trof Sjoerd Huitema tegenover zich, met een zogenaamde Harry. (Serieus, bestaat zoiets?) Sjoerd en zijn Harry stuurden aan op overwinning maar Jan blijkt niet voor één gat te vangen en ontsnapte naar remise!

Martijn - Leijenaar (0-2)
Ook Martijn trof vandaag een Leijenaar en ging met een goede opening van start. Maar zijn positie als “de bedwinger” hield geen stand. Martijns’ hekstelling bleek niet voldoende en met een offer wist de tegenstander te ontsnappen. Martijn wist zijn verdriet om het verlies wel goed te bedwingen! Of is hier sprake van loyaliteit aan Friese roots?

Uiteindelijk eindigde de dag in 10-10: de ultieme remise. Toch een paar kanttekeningen bij de eerdere conclusies van Nick:

Bridgers eten heel veel groentesoep en maken nóg heel veel meer kabaal. Dit had een negatief effect op alle boekenlezerijen (of het net doen alsof) met alle gevolgen van dien.

Zonlicht heeft een negatief effect op dammers, blijkt wel uit alle verwoede pogingen om de speelzaal zo donker mogelijk te maken.

De dammers van Het Noorden weten niet van ophouden, zelfs na middernacht wordt in de kroeg nog lekker gedamd!

Ook zonder enige damkennis kan iemand best een verslag schrijven: Michiel kan met een gerust hart vertrekken ;-)