Het Noorden 2 – Provinciaal Gronings Tiental 9-11

Warffum – Het Noorden 2 10-10

 

Het kwam er even niet van om een verslag te schrijven, maar hier, zoals beloofd, het verslag van de afgelopen twee wedstrijden. Laten we beginnen met de uitwedstrijd tegen Warffum. Een gekke wedstrijd, die we hadden kunnen winnen en kunnen verliezen. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond er een terechte 10-10 op het scorebord. Dit tot groot ongenoegen van het thuisspelende team. Hun tactische opstelling had niet gewerkt. Op bord 1 en 2 hadden ze niet hun sterkste spelers opgesteld. Die zaten op bord 3 en 4. Berend Keizer werd keurig door Danny afgestopt en Marinus had bijna Nico Werkman te grazen. Op de eerste twee borden sloegen we wel toe! Floris speelde tegenstander Nijborg helemaal van het bord en won. Elisabeth scoorde ook een mooi punt tegen Van der Heide.

Bob had daarvoor al de score geopend door de normaal sterk spelende Wim Dirks te verslaan. Die was er duidelijk niet bij met zijn hoofd en trapte in twee simpele zetjes.

Herman Mulder had de stand weer gelijk getrokken door de woest aanvallende Sander af te stoppen. Nadat Floris won, moest Lotte de punten laten aan Peter Hoeksema. Roelf speelde de krankzinnigste wedstrijd. Hij stond helemaal verloren en niemand gaf meer iets voor de stand. Maar Roelf gaat altijd door. Vond een gaatje en ging er met een punt vandoor! Max had een gouden kans tegen Ploegman, maar nadat hij het zetje miste, stond hij een schijf achter en verloor. Inmiddels stond het 9-7 voor Warffum en toen waren Elisabeth en Suzanne nog bezig. Elisabeth pakte een punt, waarna Suzanne dus moest winnen. In het middenspel dacht Fenno Werkman een Coup Philippe te nemen, maar die combinatie klopte niet. Met een schijf meer liet Suzanne de buit niet meer lopen. Hiermee scoorden we een fantastisch punt!

 

Tegen het Provinciaal Groninger Tiental waren we dichtbij een stunt. Ze waren fictief koploper, maar moesten tegen ons alle zeilen bijzetten. Met een klein gelukje gingen ze er zelfs met de overwinning vandoor. Het was om meerdere redenen een bijzondere wedstrijd. Allereerst traden we aan met 7 jeugdleden, een record dit seizoen. Daarnaast maakte de 8-jarige Gerard Kramer zijn landelijke debuut. Ik weet het niet zeker, maar grote kans, dat het ook een record is voor onze club. Hij speelde ook nog eens een geweldige partij! We moesten deze wedstrijd ook nog eens Floris afstaan aan het eerste en Danny had zichzelf vrij gegeven. Normaal gesproken heb je dan een zware kluif aan PGT, maar niets was minder waar!

Zoals gezegd, speelde Gerard een fantastische partij. Eerst een vuist opbouwen, daarna de flankaanval en tenslotte een flankcentrum aanval. Maar hoe moet je dan verder? Gerard besloot tot de “Samba-swing”, maar dat bleek teveel van het goede. Hij kwam nog wel op dam, maar moest toch de punten aan de tegenstander laten.

Marinus had naar eigen zeggen een saaie wedstrijd. Tegenstander Galliard wilde niet al teveel en na 40 zetten was het remise.

Sander pakte tegen Rozema weer brutaal de aanval. Het werd een woeste partij en af en toe vertrouwde Rozema het niet. Terecht, want Sander had er grappige zetjes ingevlochten. Rozema trapte nergens in, en won uiteindelijk positioneel.

Bob speelde een sterke partij en had goede kansen tegen de korte vleugel van Van der Veen. Het leek allemaal heel voordelig, maar winst zat er niet in.

Elisabeth had tegenstander Westerdijk goed bestudeerd. Als de tegenstander een aanval heeft, dan ruilt hij deze meestal van het bord. Aldus geschiedde. Elisabeth hield daaraan een mooie centrumstand over. Ze plaatste een sterke centrumaanval, maar overzag een geniepige combinatie. Gelukkig nam ze daarna rustig de tijd en ze vond een verrassende verdediging. De verloren schijf werd teruggewonnen en even later was het remise. Inmiddels stonden we wel achter met 3-7, maar niet lang!

Suzanne speelde een sterke klassieke partij. Erg leerzaam ook. Natuurlijk zijn er in klassiek vele ontsnappingsmogelijkheden, maar dan moet je ze wel zien! Van Heukelem dacht een redding te zien, maar het offer van Dussaut was verhinderd door een vijfklapper!

Lotte speelde een zeer degelijke partij. Er werd veel geruild en het evenwicht werd niet verbroken. Na 40 zetten vonden beiden het wel welletjes en werd de vrede getekend.

Max speelt elke wedstrijd beter. Tegen Franssen bleef hij consequent op het centrum spelen. En als je zelf geen fout maakt, is het wachten op de fout van de tegenstander. Die kwam uiteindelijk. Het zetje is natuurlijk simpel, maar de klasse zit hem natuurlijk in het sterke centrumspel daarvoor! De fout werd afgedwongen! Even later volgde er ook nog een klapper naar dam en toen was het klaar.

Met een 8-8 tussenstand leek het allemaal goed te komen.

Roelf had topscorer Zijlstra goed onder controle. Hij leek de remise binnen te slepen, maar beging toen een enorme zeperd.

De hoop was toen gevestigd op Ilse. Die had voordeel in het eindspel, maar haar tegenstander wist feilloos de remisehaven te bereiken. Daarmee kwam PGT goed weg en hebben ze promotie naar de eerste klasse nog steeds in eigen hand.

 

We hebben nu alleen nog de wedstrijd tegen Huizum te gaan, de nummer twee van de ranglijst.

Maar als we net zo spelen als tegen PGT, dan kunnen we die met vertrouwen tegemoet zien!

 

Dan nu nog wat fragmenten uit beide wedstrijden.

 

 

Garmt Nijborg – Floris Tol 0-2

Floris speelde consequent tegen de volle vleugel van wit. In combinatie met een sterk centrum was dat dodelijk. Na het gespeelde 40-34 sloeg Floris toe met: 24-29! 33x24 19x30 35x24 23-28 21x41 36x47(?) 26x48 (? 18x20 is natuurlijk handiger). Natuurlijk rondde Floris dit verder netjes af.

 

 

 

Max Doornik – Erik Franssen 2-0

Max heeft mooi op het centrum gespeeld. Franssen probeert met het opbouwen van een formatie het centrum af te breken. Maar hij houdt even geen rekening met combinaties.

Na 12-17? won Max een schijf en even later de partij

 

 

Max Doornik – Geert Ploegman 0-2

Winst of verlies ligt soms dicht bij elkaar. In de diagramstand heeft Ploegman zojuist 16-21 gespeeld en dreigt zo de schijf op 17 te winnen. Ik heb altijd geleerd: “Achterlopen is gevaarlijk!” Zo ook hier. Max kan winnen met zetje naar veld 7. Toen dit gemist werd, ging de schijf en de partij verloren.

 

 

 

Marinus Damkat – Nico Werkman 1-1

Een schitterende partij, waaraan we maar liefst drie diagrammen besteden.

Nico heeft het slim gespeeld. Het voor de hand liggende 27-22 is geniepig verhinderd door 11-17 gevolgd door 21-27.

Vandaar dat Marinus koos voor 28-22?! Deze zet werd ook door de computer voorgesteld! Je zou denken, dat zwart enorm goed zou moeten staan, maar dat valt allemaal reuze mee.

 

 

 

In het tweede diagram miste Nico een winst.

Na 18-23 had Marinus een schijf moeten geven, vanwege zetjes die beginnen met 24-29!

Na 8-12?? Waren de rollen ineens omgedraaid! Na 48-43 3-8 47-41! Besloot Nico maar met 24-30 een schijf te geven.

 

In het vervolg gebeurd er nog van alles. Marinus liet Nico nog glippen, maar die ging op zijn beurt weer te ver door. Marinus had een gouden kans op de overwinning. Zie het derde diagram.

 

 

 

Marinus begon goed: 34-29! 33x24  41-37??

Hier had het extra offer 23-19 en damhalen op 4 gewonnen!

 

Even later werd er tot remise besloten.

 

 

 

Jack Westerdijk – Elisabeth Kramer 1-1

De strategie van Elisabeth heeft gewerkt. Een sterk centrum en de schijf op 28 is een vervelende indringer. Natuurlijk staat zwart beter na een zet als 19-24!. De gespeelde zet

17-21? Is positioneel gezien volkomen logisch. Er volgde echter een verrassende combinatie:  39-33! 28x30 35x24 19x30 32-27 21x32 37x17

 

Elisabeth nam haar tijd, bleef knokken en na een foutje van de tegenstander pakte ze toch nog een verdiend punt!

 

 

Sander Staal – Herman Mulder 0-2

Sander trekt zich niets aan van de tegenstander en gaat steeds in de aanval. Tegen Ipie Poepjes was hij daar succesvol mee. Maar Herman Mulder is toch een ander verhaal.

In de diagramstand was Sander onterecht bang voor de dreigende hekstelling. Maar dat is helemaal geen dreiging. Na 50-44 of 41-37 is er niets aan de hand!

Sander besloot in de aanval te gaan met 29-24?,  maar de voorpost is niet goed verdedigd. Die ging dan ook verloren.

Goed, dat er zo aanvallend wordt gespeeld.

 

 

Gerard Kramer – Ronald Karmoen 0-2

Geweldig dat je op 8-jarige leeftijd bewust een flankcentrum aanval speelt. Zonder angst en zonder handrem.

Natuurlijk staat zwart hier wel beter. Wit heeft last van combinaties en zijn lange vleugel oogt wat kaal.

Gerard had hier met 34-30! Ruimte moeten zoeken. Dan was het voor Karmoen nog een hele klus geweest.

Gerard besloot na 40-35 6-11 tot de Samba Swing met 23-19

In sommige gevallen sterk, maar dan moet je wel de lange vleugel onder controle hebben. Nu liep de stand vast en ondanks goed vechten, werd er verloren. Maar wat een mooie partij als debuut in het tiental!

 

 

 

Roelf Suk – Johan Zijlstra 0-2

Tja, wat laat je van Roelf zien? De slechte partij, waarin hij nog miraculeus een punt haalt of de sterke partij, die nog verloren ging? Dan toch maar de sterke partij, waarin zich het kleine drama afspeelde.

In de diagramstand is duidelijk te zien, dan Roelf goed gespeeld heeft. Met een zet als 34-29, gevolgd door 28-23 is het eenvoudig remise.

Roelf kwam op het onzalige idee van 34-30?….

 

 

 

Rob van Heukelem – Suzanne Staal 0-2

Suzanne speelde een sterke klassieke partij. Een zeer leerzame partij ook. Want wat weegt zwaarder in klassiek? Suzanne had last van overontwikkeling, maar had wel vleugelcontrole. Daarnaast had Van Heukelem nog last van een lelijke hanger op 36.

In de diagramstand is wit aan zet. Wat moet hij spelen?

Achteraf had 27-22 12-18 22-17 11x22 28x17 gemoeten. Maar dan moet je wel zien, dat je na 16-21 de redding 33-29 hebt! Rob speelde 44-40? En die zet verliest! 11-17 40-34 (de combinatie 33-29 en 35-30 geeft een verliezend eindspel) 17-21 en hier kwam wit op het idee 35-30 24x35 33-29…en na 12-17 gaf hij op.

 

 

 

Willie Bakker – Lotte Meijer 1-1

Lotte speelde een degelijke partij en pakte een welverdiend punt. Er viel (helaas voor de verslaggever) weinig op aan te merken! Vooruit een klein puntje dan.

In de diagramstand is Lotte aan zet. De stand schreeuwt eigenlijk om 19-23 met voordeel in het centrum.

Lotte speelde 20-24(?), maar dat oogt gevaarlijk. 37-32 15-20(beter is 14-20) en wit ruilde terug met 31-27 en er was niets meer aan de hand. Wit had beter 41-37 kunnen spelen en zwart moet zoeken naar een oplossing.

 

 

 

Ilse Barf – Kor Sikkema 1-1

Ilse speelde een goede partij. In het middenspel ging ze duidelijk aan de leiding. Dat verwaterde later, maar vervolgens kreeg ze toch weer aanzienlijk voordeel. In de diagramstand is dat duidelijk te zien. Genoeg keuzes. Terug ruilen met 33-29, de dubbele ruil met eerst 44-40 of anders wachten en een zet op links doen. Heel veel keuzes en alles ziet er goed uit. Maar zit er ook winst in?

Helaas. Ook de computer komt er niet uit. Ilse vond nog een kansrijk ogende variant, maar het won allemaal niet. Desondanks een sterke partij.